fredag 3. desember 2010

Olivenpressen i Jayyous


Gammel oliventrestamme


Den siste måneden har vi foruten det daglige arbeidet vårt med å være tilstede i jordbruksportene for å se at alle kommer gjennom og at portene holdes åpne til avtalt tid, deltatt i og avsluttet olivensesongen her.
Vi har vært på olivenpressen i landsbyen og sett hvordan olivenene presses og prosessen med å få oljen utvunnet er, spennende. Det er en stor bygning som ligger sentralt ved veien mellom Azzun og Jayyous. Vi stakk innom der og fikk en guidet tour rundt i anlegget, meget avansert og flott.  Ungene løp mellom maskinene, så de er ikke så nøye med sikkerheten, kanskje? Men det er et samlingssted for landsbyen i olivensesongen, og det er et yrende liv her til langt på kveld. Her kommer alle i landsbyen med olivensekkene sine og får betalt i form av olivenolje til eget forbruk. De fleste må derfor ha arbeid ved siden. De største bøndene kan leve av det.


 
Første skritt å skille oliven fra blader etc
 
Sekker med oliven til høyre
 
Daniel og Meryam følger nøye med
 
Til slutt blir olivenoljen tappet på store gule kanner

Vi lurte på om oliven og olivenolje ble eksportert til andre land, men Abu Azzam sier at det er et altfor dyrt apparat og for omfattende i forhold til størrelsen på avlingene. Det må derfor gå via israelske eksportører.
Israelerne som hjelper med å plukke tar med en del olivensekker, og selger dem i Israel for bøndene, til venner og kjente. Vi spør hvor mye oliven og olje et tre gir, og da svarer Abu Azzam at det varierer fra år til år, og fra tre til tre, men det kan gi fra 9-15 kg oliven, som kan gi opptil 9 liter deilig olivenolje, som er både sunt og godt. Vi EAPPI'ere har vært så heldige å få både oliven, olivenolje, mango og clementiner og appelsiner av våre gode venn Abu Azzam.  Olivenoljen er nesten grønn når den er nytappet, virgin oil, men blir gjennomsiktig ettersom den står. Vi prøvde å "lage" oliven, man laget enten et snitt i olivenen, eller lager tre små hull i den, legger den i lake av vann, salt og eddik, og så skal det vendes og ligge i tre uker. Da er olivenene ferdig til å spises, både svarte og grønne, de tappes på glass og serveres, vær så god. Bon appetit.

PS: Kirkens Nødhjelp selger fair trade olivenolje fra Taibeh, løp og kjøp her;

http://www.gaversomforandrerverden.no/

Vi klipper fra Kirkens Nødhjelps salgsinformasjon; 

Kjøp oliventrær!
På den måten er du med på å gi et levebrød til palestinske familier og fremme fredelig samarbeid mellom israelere og palestinere. Oliven er det viktigste landbruksproduktet i Middelhavsområdet. Et oliventre gir hvert år rundt ni kilo oliven, eller to liter olje. Treet overlever tørke, sykdom, ja til og med brann, og kan bli opptil to tusen år gammelt. Mange olivenlunder er blitt ødelagt de siste årene, og planting av oliventrær er å tenne håp om fred. Kirkens Nødhjelp støtter den israelske organisasjonen Rabbinere for menneskerettigheter, som gjennom sin tilstedeværelse sikrer at palestinerne i okkuperte områder kan arbeide tryggere på sine olivenlunder og få et verdig liv med et sikkert levebrød.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar