torsdag 25. november 2010

A man and his donkey

Jayyous peasant

Never shall I say another bad word about a donkey , not that I have done that so much, but the saying  “Stubborn as a donkey”, has got a different meaning to me, after I have been here in Jayyous some weeks and got to know my colleague David Mitchell from Scotland(!) - and his knowledge about donkeys!
David says that donkeys are very smart animals, much smarter than  horses, as they don’t let anyone dictate them, but estimates its own limits! A horse take orders from human beings! Every morning for about 6 weeks now, we have been to the agricultural gates in Jayyous, and the donkeys are strong and persistant, and can pull a chart with 2-4 people in, and they come silently down the hills to the North Gate, about 10-15 of them every day in the olive season, and they are really nice animals, and the colours can be white/grey or brown. How does David know so much about donkeys, you wonder??
He has had one in his own garden in Oban in Scotland for many years!! together with other animals.
Why do so many of the farmers here in Jayyous have a donkey? For the first the costs are not very high; they cannot afford to buy a tractor, most of the tractors coming noisily down the hill, are almost my age, I hear from the owners here,  from the 1950s, and need a lot of mending and repair. Most people would never have enough money to buy a new one, so donkeys will be the working tool they need. Secondly  the donkies are easy to please and just needs to be tied up for the night with some food and water. They are strong and can carry heavy burdens, and they are faithful companions even if their owners beat them to move quicker….. and they have a wonderful smile;
Look how happy he is to see you.
And the wonderful song, keeping us awake half the night, as they are standing around every corner waiting for a new and exciting working day with their families on their land, is just charming. Together with the sheep next door its like a choir when also some of the cocks in the village join in. Several of the donkeys have had baby donkeys the last month, and these babies are like other babies, irresistibly sweet with long eyelashes and curly hair, and unsteady legs. We think it’s a bit brutal to let them stay just on stones and concrete, but see what we learnt at the homepage David put our attention to http://www.thedonkeysanctuary.org.uk/rescue, : They should not stand on grass because their claws will not be able to move in the grass!! And the claws need to be looked after.
So, donkeys are valuable animals to farmers not only here, but around the whole world, so one could sing;  "donkeys are a farmers best friend", I guess. I have been convinced..

Hello

"couldn't have managed without her", says farmer


Is he not cute - going to the fields with mama to learn

Mind you, this horse did have a mind of his own, too, says David

mandag 15. november 2010

Oliven - viktig inntektskilde

Unge Beiada i stigen,  Britt og tidligere ledsager Bernard

Da vi ankom i begynnelsen av oktober var det akkurat i starten av olivenhøsten. Dette er en veldig viktig del av familiene her i Jayyous sine inntekter, og også i områdene rundt. .De har ikke egen eksport av oliven eller oljen, det går via salgsapparater i Israel, da avlingene  ikke er store nok for egen eksport, hevder Abu Azzam. Det blir dyrt for de fattige bøndene å begynne med eksport.
Det som har skjedd ved byggingen av gjerdene, er en stor tragedie for bøndene, da de nå har fått opptil  75% av sine egne oliventrær og jord på baksiden av det forhatte gjerdet. Mange dyrker også clementiner, sitroner, appelsiner, avocado, mango og kanskje valnøtter og mandler. De er derfor avhengige av å gå gjennom en av de tre portene som er i vårt distrikt, Qalqilya, kalt South gate og North gate og Falamya.

Flere "internationals" prøver å komme hit og plukke, men selv ikke med pass får vi passere portene. Bare en gang har vi lykkes, med litt press på og hjelp av Humanitarian Hotline.
Det kan være hardt når bare et par i familien får tillatelse til å jobbe på jorda. 
Men, sier en av bøndene; "det er også den lykkeligste tiden på året".

Det merker vi på praten når vi venter på at portene skal åpnes, og også når vi er med å plukke, på inn-eller utsiden av "gjerdet". Samholdet og måltidene mellom øktene er viktig, og utslitte og lykkelige kommer de tilbake om kvelden for så å stå opp grytidig neste dag igjen.....det har dessverre hendt at de har ventet opptil en time på å komme hjem om kvelden etter å ha vært en hel dag i den stekende heten som har vært her, fordi soldatene har "special alert" på annet hold.

Det er så mye å skrive om, at det blir litt for lange innlegg, sorry, prøver å skjerpe meg..



Brødrene Beidar plukker oliven

Olivene kastes opp for å skilles med blader og rusk


fredag 12. november 2010

Litt av hvert - første inntrykk

David, Maria, Britt og Yves i team 37 i Jayyous

Må knipe meg i armen for å se at det er jeg som er så heldig å få være. Har vært i ”utdrikningslag” hos Mai som skal gifte seg, tre dagers bryllup, bare kvinnene, men får dessverre ikke være med på alt da vi skal til Jerusalem igjen. Men her blir det sikkert flere bryllup. Kvinnene var sminket og pyntet og utringet, så det var utrolig å se de samme kvinnene som vi ser i landsbyen, ganske tildekket. Ingen menn tilstede da, og selvsagt ingen bilder fra det. Kvinnene vil helst ikke bli tatt bilder av, forfra i hvert fall.
Siden jeg kom til Jayyous har jeg vært oppe mellom kl 3.00 og 5.00 flere morgene i uken, man må jo bare legge seg tidligere (!)og vært i fire forskjellige porter for å sjekke at de blir åpnet av de israelske soldatene i tide, og at de holdes åpne den tiden det tar å få folk gjennom. Opptil 75% av jorda og oliventrærne til palestinske bønder i Jayyous og mange andre steder, er bak gjerdene nå på "Israelsk jord" Vi har plukket oliven, vært i middags- og kaffebesøk. Folk er utrolig gjestfrie her oppe i Jayyous hvor jeg er plassert ca 2- 3 timer nord for Jerusalem med buss. Vi er her for å overlappe med det forrige teamet som har tatt oss fire nye i lære og satt oss inn i alle gjøremålene og som har vært veldig gjestfrie. Vi på dette stedet er det eneste teamet som har egne rom og til og med et gjesterom.Vi var tilbake i Jerusalem for å få litt mer opplæring fem dager etter å ha blitt litt kjent i Jayyous, også gjorde team 36 seg klare for å dra hjem, og vi hadde høytidelig handover seremoni med nøkler og telefoner etc. i The Lutheran Church of the Redeemer i Gamlebyen i Jerusalem. Det er 6 steder vi ca 30 er plassert; Jerusalem, Betlehem, Hebron, Tulkarem, Jayyous og Yenoun.

Det er veldig travle dager, men vi tar en kveldstur rundt i de ulike områdene av byen, så begynner å bli litt kjent. Det er tydelig at man blir glad i stedet og menneskene, for vi har allerede hatt mange tidligere EAPPI's på besøk.

Fakta:
I juli 2004 erklærte Den internasjonale domstol i Haag at murens rute er ulovlig. Byggingen av muren endrer den demografiske sammensetningen på Vestbredden og innskrenker den universelle retten til selvbestemmelse. Den har ført til konfiskering og ødeleggelse av privat eiendom, samtidig som den begrenser bevegelsesfriheten og tilgangen til utdanning, helsetjenester og arbeid for palestinere. Dette er i strid med internasjonal humanitærrett og menneskerettighetene, og domstolen har oppfordret Israel til å stanse byggingen av muren, fjerne de deler som allerede er bygget og kompensere palestinerne som har blitt berørt.Kilder: International Court of Justice.